Waarom ben ik zo zuinig?

Voor mijzelf is onze levensstijl zeer logisch en natuurlijk. Pas als ik met andere mensen praat besef ik dat wij afwijken van de norm. Zo voel ik het zelf niet, maar ik snap het wel.
Ik denk dat wij als gezin in de loop der jaren geleidelijk aan steeds specifieker de kant van besparen, consuminderen en minimaliseren op zijn gegaan. Omdat het niet een heel bewust ding is geweest kan ik het ook niet zo goed precies terug in de tijd plaatsen.

Prachtfoto voor een prikkie. Voor bij ons interview in de Intermediair mochten we met z’n allen op de foto, daar hoefden we alleen maar even voor naar Amsterdam.

Ik ben niet eerst het minimaliseer handboek Opgeruimd! van Marie Kondo tegengekomen en aan de hand daarvan begonnen met mijn huis uitmesten. Ik ben gewoon in de loop der jaren steeds meer dingen weg gaan doen en dat vond ik zo heerlijk dat ik ermee door ging en telkens een stapje minimalistischer werd.
Ik ben ook niet eerst in de schulden geraakt en begonnen met sparen om die af te lossen. Ik heb gewoon zo lang ik me kan herinneren al last van betaalpijn, ik geef mijn geld liever niet uit dan wel. Dat plus een door mijn moeder gevoede liefde voor tweedehands gecombineerd met een grondige hekel aan winkelen leidde ertoe dat er vaak geld overbleef aan het einde van de maand, dat we dan richting onze spaarrekening schoven.

Ik hou vooral erg van een simpel leven zonder stress. Meer van de dingen die me gelukkig maken en minder van wat daar niet toe bijdraagt. Ik kan me haast niet voorstellen dat niet iedereen dat ambieert.

Door onze spaarzame levensstijl creëren we de luxe van keuzemogelijkheden. Het gaat in principe niet eens om het geld, het gaat om de opties die je voor jezelf open houdt als je minder geld uitgeeft dan er binnenkomt. Door te besparen op vlakken die ons niet heel veel interesseren (bijvoorbeeld kleding) hebben we de mogelijkheid een hoop geld uit te geven aan onze grootste hobby: reizen. En door dat laatste weer op onze favoriete low-budget manier te doen kunnen we nog wat vaker weg.

Nu heb ik een heuse beweging ontdekt waarvan ik eerder het bestaan niet wist: FIRE. Dat staat voor Financial Independence, Retire Early. Het blijkt voor een groot deel in overeenstemming met hoe ik het leven zie en hierdoor heeft mijn spaarzaamheid nu een hoger doel. Namelijk om vanaf een bepaalde leeftijd niet meer afhankelijk van actief inkomen te zijn en dus de vrijheid te hebben om te doen wat en waar je maar wilt.
De precieze details heb ik nog niet helder, voor nu is het vooral een proces van informatie verzamelen en daarmee onze eigen strategie bepalen. Maar ik kies er dus voor om zuinig te leven omdat mij dat keuzevrijheid oplevert en omdat ik niet tot mijn 67e in loondienst wil hoeven werken.

Van nature ben ik niet heel goed met cijfers. Vooral hoofdrekenen is echt een drama. Gelukkig heb ik een paar slimme kinderen en roep ik (zogenaamd ter oefening van hun rekenvaardigheden) af en toe lukraak een sommetje door de kamer als ik bijvoorbeeld een recept aan moet passen. Maar ik heb me sinds 3 jaar wel toegelegd op het bijhouden van onze financiën. Om je financiële toekomst te kunnen bepalen is het noodzakelijk te weten waar het geld wat er nu binnenkomt naartoe gaat. Dat heb ik dus al mooi op een rijtje.

Ik vind het heerlijk om me in een nieuw onderwerp dat mijn interesse vangt vast te bijten en daar alles over te weten te komen. Het liefst via gratis kanalen zoals blogs, YouTube video’s en boeken uit de bieb.
Ik las Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann, wat echt veel leuker is om te lezen dan het klinkt. De schrijver neemt zichzelf niet zo serieus als vaak het geval is in financieel getinte schrijfsels en ik heb bij het lezen serieus moeten lachen. Daan heeft het na mij ook gelezen (die doet aan snellezen, hij was zo klaar) en het heeft ons aangezet tot extra aflossen op onze hypotheek. We zijn het FIRE pad dus ingeslagen, wie weet waar het ons gaat brengen.

Ik tekende voor de grap ons huis en liet de kinderen een deel kiezen om in te kleuren (ingekleurd staat voor afbetaald). We zijn dus eigenaar van de wc, de keuken en een deel van 2 slaapkamers. Nog genoeg vakjes in te kleuren.


2 gedachten over “Waarom ben ik zo zuinig?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *