Verjaardagstradities die geen geld kosten maar wel liefde uitstralen

Passend bij onze minimalistische, eenvoudige levensstijl geven wij onze jarige kinderen geen grote dure cadeaus. Maar we maken er wel een bijzondere dag van, waarop de jarige zich echt van alle aandacht verzekerd weet.
Wij hebben wij in huize Hermus dan ook al jaren enkele verjaardagstradities die geen geld kosten maar wel veel liefde uitstralen.

FOTO UIT DE OUDE DOOS


Voor elke kinderverjaardag maakt Daan de dag ervoor een foto van de aankomende jarige met daarbij een afbeelding uit de oude doos. We proberen altijd om de opzet zo te krijgen dat de lichaamshouding en uitdrukking lijkt op de foto van vroeger. Op de verjaardag zelf deelt Daan deze foto op zijn social media en de kinderen vinden het altijd leuk om door zoveel (on)bekenden te worden gefeliciteerd.

Novi op haar laatste dag als 11 jarige met een foto van 1 jarige Novi in een spreidbroek. Nu kon ze niet meer zo lenig wijd met haar lange benen 😉

RAAMSCHILDERING

Ooit zag ik bij een jarig vriendinnetje van Novi haar naam en leeftijd op het raam geschilderd staan. Dat vond ik zo’n leuk idee dat ik dat bij ons ook heb ingevoerd en nog een stapje verder ben gegaan.

Voor elke kinderverjaardag mogen de meiden iets uitkiezen wat ze graag op ons raam willen. Nou ben ik wel creatief maar geen tekentalent, dus er zitten wel beperkingen aan hun keuze. Mijn harde eis is dat er een kleurplaat van te vinden moet zijn. Kleurplaten hebben namelijk altijd vereenvoudigde lijnen die ik zo in het groot na kan tekenen op het raam. Verder doe ik niet aan gezichten, dus Pepa heeft pech want Anna en Elsa van Frozen komen er hier niet in (op).

De afgelopen edities schilderde ik onder andere: Bumba, Peppa Big, een eenhoorn, een cupcake, een taart, een paar honden van Paw Patrol, een heks en vast nog anderen die ik vergeten ben.
Novi maakte het me dit keer makkelijk, die hoefde alleen maar een paar ballonnen. Misschien vindt ze het volgend jaar wel helemaal te kinderachtig maar dat zien we dan wel weer.

FOTOBOEK OF FILMPJE

Toen ik klein was wilde ik graag 11 kinderen. Later leek 7 me wel een mooi aantal. Nu heb ik er 3, ik moet namelijk ook rekening houden met de wensen van mijn man.
Om van al die kinderen de foto’s te organiseren is best een werk, zeker als je graag overal foto’s van maakt zoals ik. Daarom had ik me na Novi’s geboorte al voorgenomen om haar voor elke verjaardag een fotoboek cadeau te geven met de leukste foto’s van het afgelopen levensjaar.
Jarenlang heb ik dat volgehouden, tot en met Pepa aan toe. In de weken voor een kinderverjaardag was ik dan zeer druk met foto’s verzamelen. Uren stak ik in het maken van een digitaal fotoboek en het op tijd laten printen zodat het op de verjaardag klaar lag. De verjaardagsvisite vond het ook altijd leuk om zo een kijkje in het afgelopen jaar te krijgen, dat was nog voordat ik alles op Instagram gooide.

Op een gegeven moment was er een omslag en hield ik me meer bezig met filmpjes maken dan met fotograferen. Toen het tijd was voor het jaarlijkse digitale fotoboek bedacht ik me dat ik in plaats daarvan wel een filmpje kon maken met daarin de foto’s op een rijtje. Dat bleek mooi een stuk minder werk. Geen uren foto’s verslepen in een digitaal fotoboek en daarbij teksten verzinnen (al liet ik die de laatste jaren al steeds vaker achterwege). Maar binnen een half uurtje foto’s in een app zetten, een muziekje kiezen en de hele handel opslaan. Ideaal! Plus het scheelt ook aanzienlijk in de kosten. Een fotoboek was al gauw rond de 30 euro en de app die ik voor de filmpjes gebruik is helemaal gratis (Quik van GoPro, daar hoef je geen GoPro camera voor te hebben trouwens).
Zie hier op YouTube mijn filmpje voor Novi van dit jaar. Ik post alle filmpjes op mijn YouTube kanaal omdat we ze dan zelf makkelijk terug kunnen kijken. Dat vinden de meiden prachtig en zo delen we ze ook makkelijk met familie.

AVONDETEN KIEZEN

Iets waarvan ik denk dat het waarschijnlijk wel in veel gezinnen gebeurt maar ik toch wil noemen: bij ons mag de jarige altijd het avondeten kiezen. Novi koos dit jaar voor friet en als het zo uitkomt mogen de opa’s en oma ook komen eten. En dan nog lekker op de bank ook, dat is helemaal feest.

Novi op de bank, haar opa in de vensterbank (anders komt hij niet meer overeind, de statafel hebben we te leen voor een aankomend feestje)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *