Minimalistisch inpakken: waarom wij nooit pyjama’s meenemen

Mijn allerliefste bezigheid is op reis gaan. Hoe vaker en verder, hoe beter, wat mij betreft. Maar in de loop der jaren zijn we steeds minder spullen mee gaan slepen. Tegenwoordig nemen we nooit meer mee dan er in onze dagrugzakken past.

Op internet zijn talloze ‘ultieme inpaklijsten’ te vinden, maar ik ga graag in op de details. Het is namelijk geen kwestie van enkel dingen thuis laten, maar van op voorhand al de juiste keuzes maken.

Deze 3 mogen vaak mee op reis

Het woord ‘inpakstress’ komt niet meer in mijn woordenboek voor en ik vind de flexibiliteit die we on the road hebben heerlijk. In mijn reisblogs schreef ik al vaker uitgebreid over onze inpak aanpak, inclusief mijn inpaklijsten voor die betreffende reizen:

Over hoe wij in de loop der jaren evalueerden van 2 vakantiegangers met 2 grote koffers naar gezin met 3 kinderen en 5 kleine rugzakken.

Over hoe wij het met weinig bagage doen maar vooral waarom we dat zo fijn vinden.

Mijn inpaklijst voor een weekje Portugal in de voorjaarsvakantie.

De gehele inpaklijst voor 6 weken Thailand & Vietnam.

Iets wat standaard op veel inpaklijsten staat maar wij nooit meenemen, is een pyjama. Nou hebben de volwassenen in huize Hermus sowieso geen pyjama’s maar natuurlijk wel slaapkleding. Van die afgeragde oude shirts en uitgelubberde joggingsbroeken. Die mogen dus helaas nooit mee voor een nachtje buiten de deur.

Een van mij inpakregels is:

Geen dingen meenemen die maar 1 doel dienen.

En pyjama’s zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Je ziet door de stof, vorm en print er al aan af dat ze bestemd zijn voor thuis op de bank of in bed. Mochten al je kleren door een mysterieuze ramp vies of nat zijn, dan kun je natuurlijk wel in je pyjama de straat op. Maar dat staat wel vreemd.
(Behalve als je in Vietnam bent. Daar is het heel normaal om je als volwassene in het openbaar te vertonen in een tweedelig pakje van stof met beertjes of unicorn print.)

Wij kiezen er volgens onze eigen regel voor om geen aparte kleding mee te nemen die alleen voor slapen bestemd is.

Je kunt namelijk ook prima slapen in een gewoon shirt. Het voordeel is dan, mochten al je andere outfits door die mysterieuze ramp onbruikbaar zijn, dat je dat gewone shirt ook buiten de deur kunt dragen zonder rare blikken. Daarmee sla je dus 2 vliegen in 1 klap.

Die roze pyjama’s blijven altijd thuis.

Praktisch gezien:
Wij slapen in de kleding die we op de reisdag aan hebben. In een kouder gebied is dat dus vaak een shirt met lange mouwen. Naar een warmere plek hebben we een hemdje of shirt met korte mouwen aan.

In plaats van een pyjamabroek kiezen we tussen:

een legging
Vooral handig bij wisselende of onzekere weersomstandigheden. Hij kan onder een rokje of korte broek als het koud is of voor in het vliegtuig. Maar je kan er ook heerlijk mee bankhangen en je bed in kruipen.

leggings onder korte broeken op het vliegveld

een thermolegging of thermomaillot
Als we bijvoorbeeld op winterse stedentrip zijn en we verwachten dat we de frisse ochtenden en avonden in onze accommodatie door gaan brengen. Dan is het lekker om iets warms aan te trekken. In geval van nood kan de thermomaillot als redelijk gewone buiten de deur outfit gedragen worden met een shirt eroverheen als rokje.

een joggingsbroek
Als een van de 3 outfits die we meenemen al een joggingsbroek, yogabroek, trainingsbroek of tight bevat, dan is het helemaal makkelijk. Die kunnen dienst doen als slaapoutfit, voor actieve bezigheden en je kunt er ook nog eens ongegeneerd de straat mee op.

Ik wil niet generaliseren maar ik zou zeggen dat de bovenste twee opties bij ons vooral goed werken aangezien we een meidengezin hebben. Eerlijk gezegd heb ik Daan nog nooit in een legging of maillot rond zien fladderen.

Zou ik het mezelf extra makkelijk willen maken, dan zouden we alleen nog maar naar zonnige plaatsen reizen. Op reis naar warme gebieden slapen wij namelijk in ons ondergoed, daar hoeven we dus niet extra over na te denken.
Hoe hoger de temperatuur hoe minder je mee hoeft te nemen. Zo heb ik mijn vakanties het liefst, lekker heet!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *