Hoe ik zelf graag in een duidelijke valkuil trap of ‘Met kleine stapjes ga je ook vooruit’

Met gemak schreef ik een post over Nathalie, die denkt dat ze tijd te kort komt omdat taken in haar beleving altijd langer duren dan daadwerkelijk het geval is. Vervolgens trap ik keihard in dezelfde valkuil. Niet op huishoudelijk gebied maar met het opzetten van deze website.
Het is vaak makkelijk om te zien waar het knelpunt ligt bij een ander, maar bij jezelf kan je daar zo heerlijk overheen kijken. Dat de oplossing vervolgens precies hetzelfde is, zou me eigenlijk niet moeten verbazen: timen. 

Ik liep vast met bloggen omdat ik voor mijn gevoel een berg werk moest doen en daar nooit genoeg tijd voor vrij kon maken. Ik kan niet schrijven als er kinderen om me heen lopen. Nou ja, ik kan wel schrijven maar dan OF slaat het geschrevene nergens op OF ben ik lijfelijk aanwezig maar voor de kinderen niet beschikbaar. Dus wil ik de ochtenden benutten als de kinderen op school zitten. Alleen wil ik dan ook sporten, boodschappen doen, thee drinken met vriendinnen en de raamkozijnen verven. Voor ik het weet moet ik alweer op het schoolplein staan. En ik heb ook nog een baan 3 dagen per week, dat zou ik haast vergeten. 

Mijn thuiswerkplek is ‘de gele kamer’ aka de speelkamer omdat hier onze spelletjes en kinderboeken staan

Door mijn gepieker raakte ik verstrikt in mijn eigen belemmerende gedachten. Telkens als ik iets opzocht over een website bouwen of bloggen viel ik verder in het konijnenhol, want er is zoveel waar ik nog niks van weet. Dat idee benauwde me zo dat ik een soort van dichtklapte en vervolgens helemaal nergens meer toe kwam. 

Tot mijn coach Anouk vroeg ‘hoeveel tijd heb je per dag om aan je onderneming te besteden’ en ik aarzelend antwoordde met ‘misschien iets van 2 uur…niet elke dag maar twee keer per week?’. Dat vond zij al een heleboel tijd, en dat is het natuurlijk ook, maar ik overzag het niet.

Daarna kwam de vraag of ik elke dag een half uurtje over had. Natuurlijk! Een half uurtje klinkt echt super behapbaar, dat moet wel lukken.
We maakten de afspraak dat ik elke doordeweekse dag 30 minuten vrij maak om aan mijn eigen business te werken. Als stok achter de deur (en omdat ik niet veel gebruik maak van de mogelijkheid om haar tussen onze sessies door om hulp te appen) moet ik haar nu elke keer dat ik die taak volbracht heb een appje sturen. Voor mij werkt dit fantastisch, ik voldoe graag aan andermans verwachtingen.

Doordat ik nu maar een half uurtje ‘hoef’ is het niet meer zo onoverzichtelijk en ben ik stukken productiever. Ik weet dat ik in principe (tenzij ik er zelf voor kies langer door te werken) maar een klein beetje tijd heb om bergen te verzetten, dus in die 30 minuten probeer ik echt te knallen. Dat voelt beter dan achter mijn bureautje zitten met de hele ochtend voor mezelf om vervolgens van keuzestress nergens toe te komen. 

Ik leer nu precies wat ik in een half uur gedaan krijg, zoals een half artikel schrijven of een geschreven stuk klaarmaken voor publicatie. Net zoals ik dat in de rest van mijn leven doe, maar dan nu voor mijn blog.

Ik ben zo blij met de coaching van mijn oud collega Anouk die nu Soulfuel Your Life runt. Door haar zie ik in dat iets waar ik heel goed in ben, namelijk plannen en kleine taakjes in kleine stukjes tijd proppen, precies de manier is waarop ik op dit moment in mijn leven mijn website aan moet pakken. Bij deze laat ik dan ook het beeld los dat ik mijn plannen alleen kan verwezenlijken wanneer ik hele dagen eraan kan besteden. Als ik blijf wachten tot ik minstens 2 keer per week de gehele ochtend voor mezelf kan werken dan komt er nooit wat van de grond.

Maar door steeds een klein beetje te doen, kom ik ook aan andere zaken die ik belangrijk vind toe, zoals sporten en al het houtwerk in huis schuren en verven. Oké dat laatste is meer noodzakelijk dan dat ik het leuk vind maar het moet wel gebeuren. Volgens hetzelfde principe natuurlijk, elke keer een klein stukje.

Ik KIES ervoor om te accepteren dat ik een beginner ben. 

MET KLEINE STAPJES GA JE OOK VOORUIT!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *