Geld verdienen en minimaliseren tegelijk: spullen verkopen in (no spend) november

Sinds ik een aantal blogs volg op het gebied van persoonlijke financiën, weet ik dat deze maand ook wel omgedoopt wordt tot No Spend November. Het doel daarvan is dat je extra bewust op je uitgaven let. Van oorsprong begonnen in Amerika om zo geld te besparen voordat de dure decembermaand aanbreekt.

Nu ben ik zelf een van de meest zuinige personen die ik ken, want ik kon niet zo veel verzinnen waarop ik kon besparen. Ik neem altijd mijn eigen eten mee naar m’n werk, ik mik niet veel onnodigs in m’n karretje met boodschappen doen en ik koop eigenlijk nooit zo maar spullen.

Toch wilde ik wel graag iets extra’s op het gebied van financiën doen deze maand. Ik vind het interessant om ermee bezig te zijn en er valt zo veel over te leren, ook voor iemand zoals ik die van nature helemaal niet goed met cijfers is.

Het gaat me niet direct om het geld zelf, maar vooral om de keuzemogelijkheden die je erbij krijgt als je meer geld hebt en/of minder geld nodig hebt. Door een blog van Adine van Lekker Leven Met Minder werd ik op het idee gebracht om een andere draai aan deze financiële bewustwordingsmaand te geven.

Ik probeer me, net zoals zij als voorbeeld geeft, deze maand toe te leggen op het vergroten van mijn kennis door het lezen van boeken over persoonlijke financiën.
Momenteel lees ik het boekje Eigenwijs je hypotheek aflossen van Marieke Henselmans. Toen ik 10 jaar geleden haar boek Consuminderen met kinderen las, kreeg ik een heerlijk warm gevoel van begrip, zo van ‘ik ben niet de enige ben die zo tegen het gezinsleven aankijkt’. Nu blijkt dat ze ook een boekje heeft geschreven over mijn pas ontdekte interessegebied van hypotheekaflossing.

Daarnaast doe ik deze maand mijn best om wat extra geld binnen te halen. Hiervoor ben ik stukje bij beetje ons huis aan het nalopen om te kijken wat ik kan verkopen.

Vaak vind ik het best veel gedoe om dingen een tweede leven te geven en er ook nog geld voor te krijgen. Naar de kringloop brengen is makkelijker. Maar omdat ik mezelf nu een doel heb gesteld voelt het minder als te veel moeite en meer als een taak met een missie. Die missie is ook positief in het kader van duurzaamheid, want ik ben groot fan van dingen een zoveelste leven geven in plaats van dat het op de afvalberg terecht komt.

Mijn advertentie op Marktplaats. Ik neem altijd zo veel mogelijk foto’s uit verschillende hoeken. Vanochtend is dit poppenhuis voor €23 opgehaald om deze pakjesavond door een ander kind uitgepakt te worden.

Ondanks ons al aardig minimalistische huishouden zijn er toch genoeg dingen van enige waarde die ik via internet aan de man kan brengen. Ik zet alles wat ik wil verkopen op Marktplaats, Facebook Marketplace en het Prikbord op het intranet van mijn werk. Als je eenmaal foto’s hebt genomen en de specificaties in een notitie hebt opgeslagen, is het een kwestie van knippen en plakken. Hoe meer kanalen, hoe meer kans op een snelle verkoop is mijn idee.

Zo kwam ik op zolder uit bij Mijn Meeneem Poppenhuis en Mijn Meeneem Dierenkliniek van Playmobil. Deze kocht ik vorig jaar rond deze tijd tweedehands voor €25 per stuk en ze werden op pakjesavond door Pepa en Tula enthousiast uitgepakt. Het zijn geweldig leuke dichtklapbare huizen met daarin alle bijbehorende Playmobil spulletjes om heerlijk mee te kunnen spelen. Pepa zit als kleuter compleet in de vader en moedertje fase en Tula is gek op alles wat met dieren te maken heeft. Ik zag ze er al uren mee spelen, echt waar.

Je zou denken dat ik beter zou moeten weten, we hebben niet voor niks weinig speelgoed. Maar in mijn hoofd leek dit een perfect bij hen passend cadeau. Jaren geleden heeft Novi ook zo’n Playmobil meeneem poppenhuis gehad, wat ik vervolgens ook na een jaar weer van de hand heb gedaan omdat ze er niet naar omkeek. Maar blijkbaar had mijn geheugen dit feit verdrongen want ik ging ditmaal dus zelfs voor 2 meeneem huizen.

Nu, een jaar verder, hebben Tula en Pepa er welgeteld een keer of 10 mee gespeeld. Dat komt neer op €2,50 per keer, samen spelen ze dan voor €5 per sessie. De hele mikmak werd dus gepoetst, op de foto gezet en staat nu te wachten tot een ander kind hier hopelijk iets meer speelplezier aan gaat hebben.

Zou ik €5 betalen om mijn meiden ergens met Playmobil te laten spelen? Nope. Maar dat heb ik dus feitelijk wel gedaan.
Kan ik het echter verkopen voor ongeveer hetzelfde bedrag, dan wordt het een heel ander verhaal. Dat zou betekenen dat ze er een jaar (zo goed als) gratis mee hebben gespeeld. Kijk en daar wordt mijn zuinige ik dus blij van.

Niet alleen mijn eigen huis gaat op z’n kop.
Ik hielp een vriendin met haar zolder opruimen en zette vervolgens alles voor haar op internet te koop. Het kan altijd nog naar de kringloop, maar in eerste instantie gaan we voor de richtprijzen die ze me doorgaf.
Ik vind het blijkbaar ook leuk om geld te verdienen voor een ander. 😉

Eén gedachte over “Geld verdienen en minimaliseren tegelijk: spullen verkopen in (no spend) november”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *