Een gemakkelijke manier van date night of ‘Hoe steek je tijd in je relatie met 2 banen en 3 kinderen?’

Deze zomer brachten we als gezin 6 weken met elkaar door. Je zou denken dat je dan tijd genoeg hebt om je man/vrouw te spreken. Dat blijkt bij ons niet zo te werken. 

GEEN PRATERS

Daan en ik zijn allebei geen enorme praters, hij houd als introvert eigenlijk liever helemaal z’n mond. Ik kan wel leuk kletsen en luister graag naar anderen, maar mezelf figuurlijk blootgeven staat niet op mijn talentenlijstje.
Daarbij tellen we op dat wij behoorlijk verschillen van dag- en nachtritme. Ik ben altijd vroeg wakker en ga graag vroeg naar bed, Daan slaapt graag uit en gaat vaak later naar bed dan ik. 

GEEN OCHTENDMENS/AVONDMENS

Ik gebruik met opzet niet de termen ochtendmens en avondmens omdat ik denk dat dit een belemmerende gedachte kan worden. Natuurlijk hebben de meeste mensen van nature een neiging naar het ene of andere uiterste maar dat wil niet zeggen dat je jezelf geen andere gewoontes aan kunt leren. Alleen als je dat wilt omdat je daar profijt van kunt hebben natuurlijk. Ik probeer mezelf ervan te overtuigen dat ik ook ’s avonds prima dingen voor elkaar kan krijgen, zeker als ik uren in een dag tekort kom. Het is zo zonde om de avond als dagdeel helemaal af te schrijven alleen omdat ik dat zo voel. 

Dit heb ik geleerd na het lezen van het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Hij beschrijft hoe je succes kunt hebben (of gewoon goed voor jezelf kunt zorgen) door elke ochtend een aantal dingen te doen: mediteren, dagboek schrijven, bewegen, lezen ter persoonlijke ontwikkeling. Het werkt het beste als je iedere ochtend een uur vroeger opstaat dan je eigenlijk je bed uit zou moeten, omdat je dan de meeste kans hebt dat je plannen niet gedurende de dag opgeslokt worden door andere lopende zaken. Het grootste excuus echter om niet dit uur voor jezelf te claimen is ‘ik ben geen ochtendmens’. Als je dat jezelf voor blijft houden dan gaat het zeker niet lukken. Aangezien ik persoonlijk geen moeite heb met de ochtenden maar juist met de avonden, probeer ik mijn mindset over mezelf en de avond te wijzigen, al is dit een voortdurend proces. 

We staan ook niet vaak samen op de foto, behalve als we rare selfies maken terwijl we op een bankje op de kinderen zitten te wachten.

KORTE AVONDEN

Tijdens onze zomervakantie begonnen de meeste dagen voor mij en Tula rond 6 uur plaatselijke tijd. Onze interne klok vindt dat uit en thuis een mooie tijd om wakker te worden. Tegen de tijd dat de rest zijn of haar bed uitkwam hadden wij er al een ochtend op zitten. Daardoor vallen mijn ogen ’s avonds echt om uiterlijk 23.00 uur dicht.
Met het soort reis dat we maakten (6 weken budgetvriendelijk backpacken door Thailand en Vietnam) rolden we meestal ’s avonds laat onze familiekamer in om vervolgens in een paar etappes kinderen naar bed te brengen, terwijl ik tussendoor aan mijn reisblog en Instagram pagina werkte en Daan de logistiek van onze reisplanning voor zijn rekening nam. Voor ons geen zwoele zomeravonden voor de tent waarbij we lange gesprekken voerden over onze dromen en verlangens. Ik schrijf dit met een hele grote knipoog, want ook tijdens kampeervakanties houden wij niet van dit soort gesprekken, wij zijn vooral vaak heel praktisch bezig, ook met woorden.

Niet praten, maar glijden!


Nu ik dit zo schrijf zie ik in dat de reis eigenlijk een excuus is, of in ieder geval dat het daardoor pijnlijk duidelijk werd dat we niet vaak genoeg ECHT met elkaar praten. Terwijl ik wel denk dat dat bij een gezonde relatie hoort en dat ik graag het goede voorbeeld aan onze kinderen wil geven dat de relatie met een partner tijd en aandacht nodig heeft.

BIJNA PUBER

Novi is bijna 12 en gaat ongeveer net zo laat naar bed als ik (ik zeg het niet maar denk het wel: avondmens). Ze houdt ervan om dicht bij ons in de buurt te zijn en maakt haar huiswerk het liefst beneden aan tafel. Terwijl je denkt dat ze in haar boeken verdiept zit horen die oortjes alles wat wij bespreken. Op reis leek het alsof ze in bed ’s avonds filmpjes keek op haar telefoon maar ondertussen hoort ze alles. De ‘wie/wat/waar’ vragen vliegen door de lucht als ze merkt dat wij zaken bespreken die in principe niets met haar te maken hebben. Nou zijn we behoorlijk open naar onze kinderen toe, maar toch wil ik ook wel eens iets bespreken als volwassenen onder elkaar.

Zo zien we er uit als we naar een bruiloft gaan, maar voor een avondje samen doen we niet zo veel moeite.

DATE NIGHT NODIG

Zo groeide bij mij tijdens de laatste dagen van onze verre vakantie het idee om na thuiskomst per direct een date night in te voeren. Bij gebrek aan een mooie Nederlandse vertaling hanteren wij thuis de Engelse term, want ‘afspraakje’ klinkt zo kinderachtig. In Amerikaanse blogs/vlogs/Instagram zie ik vaak dat stellen met en zonder kinderen een wekelijkse date night houden, tijd met z’n tweeën zonder afleiding. Dat hadden wij ook nodig!

KORT EXPERIMENT

Al eerder had ik ditzelfde idee geopperd maar daarbij was de uitvoering zo zwak dat we het maar 2 keer zo hebben gedaan. Toen noemden we het ook al date night, alleen hield het in dat wij pas aten nadat de kinderen gegeten hadden en nadat ik Pepa rond 7 uur op bed had gelegd. Wij aten dan samen om een uur of half 8, om vervolgens om 8 uur Tula weer naar bed te brengen. Zover onze zeer korte en onderbroken avond voor ons samen. Tijd voor met z’n tweeën werd op die manier meer een versnipperd gesprekje met tussendoor een late maaltijd naar binnen werken. 

GA UIT ETEN DAN

Waarom gaan we niet samen uit eten, hoor ik iemand dat denken? Dat doen we ook, zo’n 1x per jaar, maar dat is een ander verhaal. Onze redenen (of excuses als je het zo wilt noemen) om onze date night niet buiten de deur te doen:

-We werken allebei onregelmatig en zitten in een gemiddelde week misschien maar 3x als compleet gezin aan tafel, daar willen we geen tijd afsnoepen.

-We willen niet elke week/maand geld uitgeven aan een maaltijd buiten de deur.

-We zitten niet heel ruim in de oppasmogelijkheden voor ’s avonds die bij ons thuis de kinderen naar bed kunnen brengen.

-Een betaalde oppas kost nog extra geld naast een restaurantrekening.

-Als we samen naar een restaurant gaan wil niet zeggen dat we dan opeens hele goede gesprekken voeren. Ik vind het vaak eerder ongemakkelijker om daar tot een verdiepend gesprek te komen dan thuis aan tafel of op de bank.

EN NU?

Onze nieuwste, zuinige, makkelijke versie van date night houdt in dat Novi, Tula en Pepa met z’n drieën boven eten. Een soort picknick op een van de kinderkamers terwijl wij ondertussen beneden een diner voor twee houden. Dat wordt niks uitgebreids maar juist iets makkelijks wat zo op tafel geschoven kan worden. Laten we niet doen alsof het een culinair hoogstandje moet worden of iets heel speciaals, dan is dit project gedoemd te mislukken. Ik vind het vooral leuk om iets te maken wat we niet vaak eten omdat er hier kleine zeikerds wonen die niet van stukjes ui in hun eten houden.

Vegetarische quiche + een restje rijstsalade


Vervolgens brengt Novi eerst Pepa en later Tula naar bed en zo hebben wij een paar ongestoorde uurtjes voor ons samen. Zelf gaat ze altijd netjes op tijd naar bed, daar hebben we eigenlijk al tijden geen omkijken meer naar. Hiermee verdient Novi €2,50 aan zakgeld en doet ze ervaring op als zelfstandige oppas zodat ze dit later als bijbaantje uit kan breiden.

EVEN INKOMEN

De eerste keer bakte Novi eind van de middag pannenkoeken en vergat ik dat mijn vegetarische quiche, die ik ’s ochtends al had gemaakt, nog 3 kwartier in de over moest. Dat resulteerde erin dat de meiden alsnog eerst met z’n drieën beneden aan tafel aten in plaats van een picknick boven te houden. Nou vond ik dat in het geval van pannenkoeken niet zo’n slechte uitkomst. Precies toen zij klaar waren met eten piepte de oven, stuurde ik ze naar boven en konden wij samen aan tafel. Onderwerp: financiën. Tja je moet ergens beginnen met een goed gesprek, verwacht niet direct lange romantische uiteenzettingen van onze kant. 

1 van de drie foto’s van 6 weken op reis waar we met z’n tweeën opstaan (We kijken zo moeilijk omdat we al 10 minuten stonden te wachten totdat Pepa het juiste knopje indrukte)

DE JUISTE KEUZE VOOR DEZE FASE

Ik leer altijd graag van hoe het er bij anderen aan toe gaat. Door het samenvoegen van meerdere ideeën en het steeds weer bijstellen van je plan hebben we nu een manier gevonden die voor ons gezin goed werkt in deze huidige leeftijdsfase.
Met kinderen in andere leeftijden is het weer een heel ander verhaal, maar doordat ik er nog nooit iemand over gehoord had is het niet jaren eerder bij me opgekomen. Toen gingen de kinderen nog lekker vroeg naar bed en hadden we in principe hele avonden voor onszelf, maar we creëerden nooit bewust tijd voor met z’n tweeën. Ik had tot 2 keer toe hetzelfde verhaal van dezelfde persoon nodig om het idee op te laten borrelen dat wij hier ook iets mee konden en vervolgens het besef dat wij 6 weken lang heel goed niet met elkaar konden praten om tot deze keuze te komen. 

Wat voor keuzes maak jij als het over quality time in je relatie gaat? Ik zou graag zien dat we dit soort dingen eerlijk met elkaar kunnen delen om van elkaar te leren, zo kun je ideeën opdoen en daardoor slimmere keuzes maken voor je eigen situatie.

2 gedachten over “Een gemakkelijke manier van date night of ‘Hoe steek je tijd in je relatie met 2 banen en 3 kinderen?’”

  1. Mooi verhaal Kiki!!!
    Voor ons als pensionada’s is qualitytime iedere dag de hele dag😁
    Gaat dan vooral om ook tijd voor jezelf te maken.
    Zo heeft iedere levensfase zijn eigen uitdagingen 😍😘

    1. Absoluut! Bij elke verandering kun je weer op zoek om je leven zo goed mogelijk in te richten. Het blijft een proces om balans te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *